virtual reality & augmented reality

Når snakken falder på Virtual Reality (VR) og Augmented Reality (AR), er det også værd at nævne Mixed Reality (MR). Vi vil her prøve at gennemgå alle tre termer, så du er godt klædt på i den virtuelle verden.

 
 
vr.jpg

VIRtual reality

De fleste har hørt om Virtual Reality før, men hvad dækker begrebet egentlig over?

Virtual Reality gør det muligt at være til stede i et fuldstændigt kunstigt, digitalt miljø. Det gøres ved, at brugeren tager er Virtual Reality-brille på, hvilket gør det muligt at udforske miljøet. Det anvendes ofte i forbindelse med computerspil, hvor brugeren kan opleve billeder og lyd, der skaber illusionen af en anden verden - en virtuel virkelighed.

Det er nødvendigt at have en VR-brille for at have adgang til Virtual Reality, men når du har det, er er mulighed for at gå på opdagelse i den virtuelle verden - uden påvirkning fra den virkelige verden, da VR-brillerne sørger for 100% omslutning af synsfeltet.

 
ar.jpg

augmented reality

I Augmented Reality er brugerne i stand til at se og interagere med den virkelige verden, mens der bliver tilført digital indhold. Det lyder måske lidt kringlet, men de fleste har nok hørt om Pokémon Go, hvor gaderne pludselig blev fyldt med mennesker, der var på jagt efter de små, virtuelle figurer.

For at kunne tilgå Augmented Reality, er det blot nødvendigt med en Smartphone, som gør det muligt at downloade er AR-app. Det er også muligt at opleve Augmented Reality på en anden måde, hvis man tilkøber f.eks. Google Glass, som gør det at se indholdet på en lille skærm foran øjet.

 
mr.jpg

mixed reality

Mixed Reality er den nyeste udvikling i Reality-genren. Mixed Reality kan både tage udgangspunkt i den virkelige verden og i den virtuelle verden. Med udgangspunkt i den virkelige verden bliver virtuelle elementer og objekter en del af den virkelige verden, som brugeren har mulighed for at interagere med. Brugeren forbliver derfor i den virkelige verden.

Hvis der tages udgangspunkt i den virtuelle verden, forankres det digitale miljø i den virkelige verden. Det virker lidt på samme måde som Virtual Reality, men de digitale objekter overlapper de virkelige, når de i Virtual Reality slet ikke er forbundet til den virkelige verden.

 
Virtual reality session - uddannelsen.JPG

Læsestof om virtual reality, augmented reality og mixed reality

Med udgangspunkt i Virtual Reality, Augmented Reality og Mixed Reality er der blevet præsenteret, hvordan de forskellige teknologier virker, mens hvis du vil vide mere om forskellen på de tre, kan du med fordel læse "The Differenc Between Virtual Reality, Augmented Reality And Mixed Reality" fra Forbes. Her bliver du præsenteret for, hvordan det er muligt at anvende de tre teknologier i praksis, mens du også bliver introduceret til konkrete cases.

Hvis du hellere vil se, hvordan det visuelt fungerer, har Meron Gribetz på TED2016 præsenteret, hvordan Virtual Reality, Augmented Reality og Mixed Reality fungerer i praksis.