Slack er et af de bedste bud på et corporate intranet til kommunikation og vidensdeling i og på tværs af organisationer. I det her indlæg fortæller jeg dig, hvorfor du ikke kommer uden om Slack som kommunikations- og samarbejdsværktøj.

Hvis Facebook og intranet fik et barn sammen…

Billede1.jpg

Slack er lynhurtigt blevet en populær platform (faktisk den hurtigst voksende nogensinde) til intern kommunikation i organisationer. Slack blev kendt, fordi det havde ambitionen om at dræbe interne e-mails, og der findes mange eksempler på organisationer eller virksomheder, der fuldstændig har fjernet interne e-mails eller skåret kraftigt ned på antallet af dem.

Kort fortalt er Slack en beskedtjeneste, hvor du kan kommunikere én-til-én, i mindre grupper eller med alle i medarbejdere i virksomheden på én gang. Samtidig kan du kommunikere på tværs af organisationer ved at invitere kunder eller samarbejdspartnere ind i afgrænsede dele af dit netværk.

Slack er oplagt som corporate intranet, fordi det er lige så simpelt og brugervenligt som Facebook og mere fleksibelt end jeres gamle intranet.

FWD: SV: SV: Re: SV: I Slack er alt samlet et sted

Du har sikkert prøvet at rode rundt i din indbakke og dine mapper i Outlook for at finde lige præcis den mail med en vedhæftet fil, som du fik videresendt fra en kollega. Det behøver du ikke med Slack.

Kernen i Slack er channels. Channels er små afgrænsede grupper med hvert sit faglige formål. Alle kan oprette channels, og man kan oprette så mange, man har brug for.

Hver afdeling i organisationen kan have sin egen channel, men samtidig kan afdelingerne lave mere afgrænsede channels, der er centreret om et specifikt projekt.

Udklip.JPG

Her kan marketingafdelingen altså f.eks. have en overordnet channel til afdelingen, mens de også har en channel til kommunikation og vidensdeling om markedsføring på Facebook, og en tredje channel til et projekt om e-mailmarkedsføring.

Channels kan både være offentlige for alle i organisationen, men man kan også oprette private channels, som man skal inviteres til for at kunne se. Udover channels findes der også en chat-funktion, som man kender den fra Facebook. Her kan man mere uformelt kan få opklaret her-og-nu-spørgsmål. Chatten kan også gøres til en gruppechat med op til ni deltagere. 

I channels samler man altså al vigtig information om et projekt ét sted i stedet for, at det er spredt ud over hundredvis af mails og dokumenter. Derfor er alle informationer om projektet meget nemme at overskue, og alle relevante medarbejdere kan finde informationen, i stedet for at det ligger begravet i enkelte indbakker.


Slack screenshot.png


Skal man dele dokumenter fra Google Docs eller Dropbox er det fuldt integreret med Slack, og man kan også bruge ‘drag-and-drop’ for at dele.

billede 3.jpg

Slacks interface minder på mange måder om Facebooks, og derfor er det også nemt at bidrage med viden og information. Sidder en medarbejder med tavs viden, kan denne viden i højere grad blive bragt i spil, fordi det er nemt at dele med teamet i den rette channel.

Slack har en indbygget søgefunktion, som søger i alle dine channels og chats, så du nemt kan finde frem til et dokument eller et bestemt opslag.

På tværs af organisationer og grænser

Modsat et gammelt intranet, der kun fungerer på ét bestemt netværk eller via en VPN-forbindelse, så fungerer Slack også i udlandet, på mobilen, når du er på besøg ved din kunde, eller når du sidder i toget.

Bruger dine kunder eller samarbejdspartnere også Slack, kan du invitere dem ind i relevante Channels eller oprette en ny channel dedikeret til samarbejdet eller den enkelte kunde. Du kan faktisk også invitere dem ind i dit Slack workspace, uden at de behøver at bruge det i deres egen organisation. 

Du bestemmer, hvad kunden eller samarbejdspartneren får adgang til, og typisk vil man oprette en channel dedikeret til dette samarbejde. Du har fuld kontrol over, hvilke informationer kunden eller samarbejdspartneren har adgang til, så du ikke forærer dem vigtig viden.

Slack serverer data om din organisation for dig

Slack er et effektivt kommunikationsværktøj, men det kan også hjælpe dig med at forstå, hvordan din organisation arbejder og fungerer. Kommunikationen er målbar, og Slack kan vise dig data om dine medarbejderes kommunikation. Her kan du for eksempel se hvilke channels, der er mest aktive, hvor meget medarbejderne bruger chatfunktionen, og hvor mange aktive brugere I har i Slack. Vigtigst af alt kan du se, hvordan dine medarbejderes kommunikationsmønstre udvikler sig over tid.

Som alternativer til Slack, findes der også bl.a. Microsoft Yammer og Teams, Facebook Workplace og/eller Podio. Men Slack er ubetinget for de modige og mest ambitiøse digitale frontløbere. Det vigtigste er at vælge én platform til intern kommunikation og samarbejde som er den primære muskel som spiller sammen med jeres andre platforme i jeres interne økosystem. 

Vil du vide mere?

Har du flere spørgsmål om Slack, eller vil du gerne vide, hvordan jeres virksomhed kommer i gang med Slack?

Hos Tokerød Plus er vi specialister i, hvordan man implementerer og forankrer en platform som Slack, hvordan værktøjet skal struktureres, og hvordan mennesker og teknologi arbejder sammen. En platform der ikke bliver anvendt aktivt er ingenting værd.

Kontakt os gerne, hvis vi skal hjælpe jer videre - med inspiration, erfaringer og/eller implementering. 

Du kan også læse mere om det interne digitale økosystem og hvordan det spiller sammen. Slack er nemlig en del af din organisations interne digitale økosystem.